Rapportering ETC 2017

Användarvisningsbild
Katarsis
Site Admin
Inlägg: 5177
Blev medlem: 05 okt 2008, 21:11

Rapportering ETC 2017

Inlägg av Katarsis »

Då var det dags igen. Sverige åker till ETC, som i år går av stapeln i Salamanca, Spanien. Vi kommer att spela 8:e editionen, vilket betydde att vi hade drygt 4 veckor mellan det att reglerna läckte och att vi skulle skicka in listor. Laget har gjort ett superjobb med listorna. Hitta bra arméer, hitta kontringar till dessa, iterera vidare. List-mässigt så ser det riktigt bra ut i år. Vi missade antagligen en utav de riktigt bra listorna (Darktalons), men vår lottning ser fortfarande riktigt bra ut.

Delar av laget har spenderat några dagar i Portugal, och andra i Madrid och nu kommer vi sammanstråla i Salamanca imorgon torsdag.

Så, vilka är vi i år och vad spelar vi?

Olof Svensson – Ultramarines
Olof börjar bli veteran i ETC-laget, och är som vanligt en stor resurs för laget. Listor, uträkningar, engagemang och driv, Olof har det mesta. I år spelar han en Gulliman-lista med fyra Stormravens fulla med Devestators. Listan dakkar ut sinnessjukt mycket skott med re-roll to-hit och to-wound. Listan bör stå sig väldigt väl i lottningen, men har lite problem mot Brinstones och anti-Raven-listor såsom AdMech och Tau. De senare finns det inte så många av, så sålänge vi kan undvika Brinstones för Olof så ser det bra ut.

Robert ’Kickern’ Gustafsson – Blood Angels
Robert känns som vanligt bra att ha med i laget. Knivskarp med listor, pragmatisk och inte rädd för att ställa spelare och listor mot väggen om det inte håller måttet. Robert var en utav de sista som vi lyckades räkna ut en lista till i år, och det blev en till Stormraven-lista. Vi gick lite hela varvet runt med Stormravens; alla insåg tidigt att de var bra, så många utav våra tidiga listor var anti-Stormraven-listor. Vi var ett tag väldigt säkra på att inte ha mer än kanske en Stormraven-lista, men vi kom inte på några alternativ som var bättre. Så vi tog en liten chansning med Roberts lista och gjorde en Stormraven-lista för att kontra andra Stormraven-listor. Robert har bara fyra drops och så tung anti-tank som man kan ha. Listan ser riktigt bra ut mot de som har satsat på relativt få men tåliga modeller, men han kommer ha problem med horder, mirrors och anti-Raven-listor. Så lite curling kommer vi behöva göra för Robert, men det var en kalkylerad chansning och den verkar ha gått hem.

Pär Hylander – Dark Angels
Pär är gammal i gamet och har även han vart med på ETC ett par gånger tidigare. Från början skissade vi på att Pär skulle spela en utav Stormraven-listorna, men han hittade ganska tidigt rätt med en Razorback-tung DA-lista med Azrael. Jag tror att den armén passar Pär som handen i handsken. På pappret är det nog vår svagaste armé, men det är en lista som passar pärs spelstil och en som han är mycket van att spela med. Lite curling kommer behövas för Pär och tyvärr kommer han nog kastas under bussen en gång eller två, men jag vet att han kommer göra ett bra jobb när pairingen går rätt, och han kommer nog komma med en överraskning eller två under turneringen.

Max Persson – Grey Knights
Även Max har vart med i laget tidigare. Max är en mycket trevlig spelare att ha med i laget; han kan och har spelat det mesta så att ta ut honom till laget känns som ett stabilt vad när det kommer till att sätta de sista listorna. Det var speciellt bekvämt nu när det blev 8th och alla behövde anpassa sig mycket mer än vanligt. Max spelar vår tredje Stormraven-lista; Grey Knights med Draigo Purgations Squads med massa Psilencers, och fyra Stormravens. Psilencers är vårt svar mot Razorwing-flocken och till viss del Brimstones. Med få drops och relativt mycket skada så har han också game mot andra Stormraven-listor om vi får till rätt terräng och deployment. Tyvärr är Max lista lite binär; antingen känns den jättebra eller ganska dålig. Mot vissa nationer har vi helt grönt i lottnings-dokumentet, men mot andra så finns det tyvärr för många röda. Men detta viste vi när vi tog denna listan, och det är oftast så en specialiserad lista fungerar. Så vi kommer behöva se upp lite i lottningen. Att vi har tre Stromraven-listor i laget gör att när vi åker på lag med många bra kontringar mot Stormravens så kommer det bli jobbigt i lottningen. Raven-listorna måste nog ut tidigt och så får vi lite hoppas på att de andra matcherna blir gröna. Eller så måste vi slänga en Raven-lista framför bussen.

Johan Persson – Astra / Space Wolves
Johan är ny i laget och det känns mycket skönt med lite nytt blod att blanda ut med. Få kan tävla med Johan om att ha vart mest engagerad i år. Johan spelar en Plasma-tung Scion-lista med massa Ratlings och Long Fangs. Listan är en utav våra knepigare och roligare tycker jag. Massa enheter att mecka runt med, stabila droppande Plasmor, medium-skytte från Heavy Bolters, Snipers för karaktärs-dödande och en uppsjö av gubbar. Johan gör en massa skada varje ruda utan att förlita sig på enskilda nyckel-enheter, så många motståndare kommer nog ha problem med target-priority mot Johans lista och Johan kommer kunna anpassa sig för de flesta situationer. Johan har bland de bästa match-ups:en enligt vårt lottningsdokument vilket gör att han kommer spela på en massa olika positioner beroende på hur lag-matchen ser ut; allt från första ställ till slag och anvil.

Daniel Hesselberg – Chaos Daemons
Detta är sjätte (?) året i rad för Daniel i ETC-laget och han har som vanligt gjort ett super-jobb med att anpassa sig till en ny edition och spruta ur sig massa riktigt bra listor. Speciellt kul är det att ha med en gammal kapten i laget som kan komma med tips och input på hur laget bäst fungerar och vad som behöver göras. Daniel spelar i år massa Brimstones och Exalted Flamers, och lite andra karaktärer. Brimstone-listor finns med i nästan alla lag, men det är bara vi och USA som har gått hårt på Exalted Flamers; många andra har gått mot Demon-prinsar. Här tycker jag att vi har en riktigt edge gentemot de andra Brimstone-listorna. Exalted Flamers är så mångsidiga att de kommer döda allt från Ork-horder till Stormravens. Om folk väljer att spela spelet mot Daniel (och inte bara står i ett hörn) så är det bara en handfull listor på ETC som har chans på vinst, eller ens att ta poäng. Daniel kommer vara riktigt trevlig att ha som ess i rockärmen i lottningen.

Jony Kaijankoski – Ynnari
Jony är vår andra nya spelare i laget och en utav de första att tas ut i höstas. Jony har gjort ett jäkla uppsving som spelare de senaste åren, och kändes därmed som en riktigt het spelare att ha med i laget. När 8:e blev bekräftat så hoppade Jony och Robert direkt på Eldar, men vi kom tyvärr fram till att de inte höll måttet. Jony skissade då en del på Necrons, men inte de heller nådde ända fram. Vid det här laget hade Daniel redan räknat ut både Brinstone-listan och Razorwing-listan, och Jony fick Razorwing-listan tilldelad sig. Det är alltid tråkigt att behöva tilldela en spelare en armé som de inte har gjort från grunden. Man kommer inte riktigt känna lika mycket kärlek för armén, och det kommer tyvärr att påverka engagemanget innan och spelet väl på plats. Med det sagt så har Jony en utav de absolut bästa arméerna på ETC. Kombinationen med ett hav av Razorwings för massvis med attacker och board-control, Yncarne och Dark Reapers som hard-hitters, och en Farseer och Yvraine för buffar är nästan oslagbar. Jony har nästan bara grönt genom hela pairing-dokumentet, men det finns en del röda som kan ställa till det lite, så vi kan inte riktigt sätta listan på auto-play. Men Jony kommer, precis som Johan och Daniel, spela på många olika positioner i lottningsprocessen; detta är verkligen en utav våra nyckel-arméer.

Karl Abrahamsson – Tyranids / Genestealer Cult
Kalle var kanske den spelare jag var mest nöjd med från förra ETC:t. Med en unik lista (6 Mawlocks) som spelades på ett sätt som ingen förväntade sig så var han riktigt kul att ha med i lottningen och att titta på hans matcher. Kalle är också idag Sveriges bästa spelare (enligt rankingen så som den ser ut idag) och en riktigt trevlig prick att ha att göra med, så att inkludera honom i laget kändes självklart. I år har kalle försökt att göra om upplägget från förra året och kommer med en Hive Crone-tung lista med en massa Magosar. Listan är unik på ETC och vi har redan fått en massa kommentarer om att andra länder inte vet vad den gör, eller hur den spelas. Tyvärr gäller detta även för resten av kalles medspelare i det svenska laget. Vi har inte riktigt någon aning om vad som försiggår med Kalles lista, men det behöver vi inte riktigt häller. Jag litar fullt på att Kalle kommer att göra sin grej och att ta motståndet med storm. Överlag ser det ganska bra ut för Kalle med match-ups, men det finns såklart även lite fallgropar för honom. Vi får se upp med för stora horder, och riktigt skytte-tunga listor, men utöver det skall det bli kul att se honom in action igen och jag hoppas verkligen att insatsen från förra året upprepas.

Mattias Englund – Kapten
Mitt andra år som kapten har vart en berg-och-dal-bana. ETC-året börjar bra med att förbättra en hel del från mitt första år som kapten; organisationen är tydligare, deadlines sätts och hålls (oftast) och det mesta flyter på bra. Till mitt förtret gör inte detta att truppen fungerar bättre än förra året. Det är fortfarande svårt att aktivera spelare som ännu inte är med i laget och engagemanget är inte alls som det var från min tid i Fantasy-laget. Men arbetet flyter på fram tills våren när det börjar ryktas om att 8:e skall komma, och då försätts hela laget (mig inkluderat) i ett slags limbo. Vi vet inte riktigt vad vi skall göra, ingen är så sugen på att spela 7:e om 8:e har kommit, men vi vet ännu inte om 8:e kommer klara det utsatta deadlinen på 5:e juni som vi har röstat fram inom ETC. När det sedan visar sig att release kommer bli den 17:e så blir det en shit-fest bland kaptenerna. Kaptens-omröstningar slängs hit och dit, misstroendeomröstningar diskuteras, länder hotar med bojkott, andra hoppar av, och alla är allmänt stressade. När stormen har lugnat ner sig så står det klart att vi kommer spela 8:e, men vi har fortfarande inte sett några regler. Som tur var för ETC så läckte allt den 5:e. Så vi fick nästan två veckor extra på oss, och de två veckorna var guld värda. Jag är väldigt stolt över det som laget lyckats åstadkomma under denna korta tid och under dessa omständigheterna. Förutsättningarna ändrades hela tiden med FAQs hit och dit, kaptensomröstningar mest hela tiden och stundtals pinsamt dålig information från ETC-organisationen. Såhär veckorna innan ETC har det vart mycket mer turbulent än vanligt. Massa tjafs från alla lag om allt ifrån alternativa modeller och bas-storlekar, till regeltolkningar in i kaklet. Det har tyvärr påverkat oss också. Laget har vart mer skakiga och nervösa än någonsin för teknikaliteter, men nu tror jag att allt är ordnat och det kommer förhoppningsvis inte vara några problem väl på ETC, precis som det brukar vara. Så, nu är bara det roliga kvar. Själva spelet. För mig som kapten så kommer lottningen att vara viktigare än någonsin på ETC. Det känns som att matcherna är mycket mer binära än vad de har vart tidigare, så att sätta lottningen kommer vara ytterst viktigt. Som tur var för oss som lottar så finns det förhållandevis lite spelar-skills i våra listor. Men tyvärr för våra spelare så finns det förhållandevis lite spelar-skills i våra listor. Vi har mer än någonsin en massa outnyttjad spelar-kvalitet i laget och det tar emot en massa. Men tyvärr tycks det vara så som spelet ser ut just nu. Kanske om vi haft mer tid på oss hade vi kommit fram till andra listor, men givet den tid vi hade och de förutsättningar som vi fick så är jag väldigt imponerad på laget, och det känns faktiskt mycket bättre än förra året. Vi ligger bättre till i lottningen och spelarna känns mer peppade än vad de var förra året. Jag tror att detta kan gå riktigt bra. Pallplats är målet.

Sist, men inte minst:
Andreas Kjell – officiell inofficiell coach
Det var grymt skönt att ha Anderas med på plats förra året. I år har han fixat med lite praktiska saker innan och vart ett bollplank för armélistor och speltestande. All credd till Kjelle.

/Mattias, Kapten

Edit: Turneringen kommer gå att följa i siffror här: http://tourneykeeper.net/Team/TKTeamLea ... px?Id=1347
Jag/vi kommer också att försöka skriva så mycket det går i denna tråden.
"vissa nördars nördighet är en bättre sorts nördighet än andra nördars nördighet"

Användarvisningsbild
NilssonHarHund
Inlägg: 974
Blev medlem: 09 okt 2008, 00:22

Re: Rapportering ETC 2017

Inlägg av NilssonHarHund »

Det låter som att ETC inte spelar med senaste GW-FAQ, för då lär väl både storm ravens och razorwings blivit lite sämre?

Konfa
Inlägg: 712
Blev medlem: 11 apr 2010, 12:30

Re: Rapportering ETC 2017

Inlägg av Konfa »

Kul tråd! Ska bli spännande att följa!

Användarvisningsbild
Flogger
Inlägg: 7311
Blev medlem: 18 feb 2011, 04:58
Ort: Karlshamn

Re: Rapportering ETC 2017

Inlägg av Flogger »

Trevligt att höra hur ni resonerar och vilka listor som kommit fram. Däremot sjukt tråkiga listor, typ femton gånger tråkigare än tidigare år :lol:

Men det ändras nog till nästa år :)

Lycka till boyz!
Skriver fula saker som gör läsaren kanske ledsen

Användarvisningsbild
NilssonHarHund
Inlägg: 974
Blev medlem: 09 okt 2008, 00:22

Re: Rapportering ETC 2017

Inlägg av NilssonHarHund »

Till skillnad från förr lär GW titta på vad som spelas och agera.

fauh
Inlägg: 1118
Blev medlem: 24 feb 2015, 16:56

Re: Rapportering ETC 2017

Inlägg av fauh »

Om man får fråga lite, Vad var det för necron listor som Jony kollade på? Liknande de som man ser bland de andra ( scarabspam och/eller bargespam ) eller var det något mer spicey?

Vad var det med necrons som inte riktigt höll måtet känner ni?

frigobben
Inlägg: 788
Blev medlem: 18 feb 2012, 23:05
Ort: Göteborg (i princip)

Re: Rapportering ETC 2017

Inlägg av frigobben »

Mycket trevligt med resonemang och rapportering! Keep it up! :)

leidstedt
Inlägg: 650
Blev medlem: 26 aug 2012, 00:47

Re: Rapportering ETC 2017

Inlägg av leidstedt »

Lycka till!

petrus
Inlägg: 105
Blev medlem: 07 sep 2011, 15:40

Re: Rapportering ETC 2017

Inlägg av petrus »

Ser ju ut att ha gått bra i dag, heja heja!

trtollet
Inlägg: 57
Blev medlem: 10 jul 2013, 06:28

Re: Rapportering ETC 2017

Inlägg av trtollet »

Jag vill ju få läsa lite rapporter om hur det var!

Skriv svar